Accueil " Mijn kinderen leren schrijven

Mijn kinderen leren schrijven

par admin
0,5 minute lire
Ik leer schrijven

Ik leer schrijven zal je behoorlijk vaak van je kinderen gaan horen. Kinderen in een bepaalde leeftijdscategorie gaan leren schrijven. Ik leer schrijven klinkt erg mooi voor een ouder, maar hoe ga je er zelf mee om? Elk kind is anders en daarom kan het behoorlijk lastig zijn om te bepalen hoe je een kind kan helpen. Een kind helpen met schrijven, kan een behoorlijke opgave zijn. 

Er zijn zeker verschillende opties waar je mee bezig kan zijn als je een kind wilt helpen leren schrijven. Heel veel ouders hadden er in het begin ook moeite mee. Als je er eenmaal aan gewend bent dat je het op een bepaalde manier moet doen, word het een heel stuk makkelijker. Kinderen leren vaak sneller dan dat wij doen. Daarom is het handig om zelf te gaan kijken hoe het voor je kind is om te leren. 

De schrijfmethode

Ik leer schrijven heb je als kind vaak ook wel eens gezegd. Toch kan het voor de ouders lastig zijn om te kunnen helpen. Kinderen zullen een andere methode krijgen dan die jij vroeger gekregen hebt. Sommige dingen kunnen daardoor lastiger voor de ouder worden. Het is handig om als ouder even te kijken hoe de schrijfmethode van het kind precies werkt. Op die manier wordt het voor jezelf makkelijker om je kindje te helpen.

Het is altijd verstandig om je aan de schrijfmethode van je kindje te houden. Wanneer je dit niet zal doen, zal een kind in de war kunnen raken. Kinderen zullen dan verschillende dingen door elkaar leren. Dat kan alles veel lastiger maken dan dat daadwerkelijk nodig is. Het kind weet dan niet meer welke methode hij of zij zal moeten gaan gebruiken. Je kan er dan beter voor kiezen om de methode van school te volgen. 

Wanneer je de methode niet begrijpt, kun je dit altijd overleggen met de leerkracht van je kind. Er zijn genoeg ouders die het niet helemaal begrijpen. Schaam je dan ook niet om naar de leerkracht te stappen. Het is alleen maar fijn voor een leerkracht om te weten dat een ouder er moeite in steekt. Er zijn helaas ook genoeg ouders die dit niet doen. 

Ezelbruggetjes voor ik leer schrijven

Zodra je weet welke methode je kind leert, kun je aan de slag. Kinderen leren over het algemeen dingen best snel. Soms zit er ook iets tussen wat een kindje lastig vindt om te onthouden. Als ouder kun je dan het beste kiezen voor een ezelsbruggetje. Een ezelsbruggetje is veel makkelijker om te onthouden dan volledige zinnen. Een kind denkt dan aan het ezelbruggetje en weet direct hoe hij of zij moet schrijven.

Vaak werkt het beste dat het een beetje grappig is. Ik leer schrijven is iets wat je als ouder steeds weer gaat horen. Kinderen vinden het leuk als er grapjes gemaakt worden. Ze kunnen dingen dan onthouden door aan dat moment terug te denken. Dat soort dingen zijn zeer handig om te doen, omdat je dan zeker weet dat je kindje het onthoudt. De schrijfregels zitten dan makkelijk in hun geheugen vast. 

Uiteraard kan het lastig zijn om een ezelbruggetje te maken. Gelukkig hebben we het internet. Internet staat helemaal vol met allerlei ezelbruggetjes die je zal kunnen gebruiken. Je kan het beste er eentje kiezen, waarvan jezelf ook denkt dat hij werkt. Elk kind is anders en jij als ouder kent hem of haar het beste. Jij zal dan ook kunnen weten wat wel of niet bij het kindje zal gaan werken. 

Maak domme fouten 

Kinderen kunnen erg simpel zijn, maar ook erg lastig. Soms denk je dat een kindje het begrijpt, maar weet je het niet zeker. Gelukkig is daar een heel erg makkelijk trucje voor. Als je als ouder zelf een fout maakt, zal een kindje je gaan verbeteren. Dit komt door het feit dat ze net iets van je geleerd hebben. Het is dan raar als de ouder zelf een fout maakt. Wanneer je dit uitprobeert, zal je merken dat je verbeterd wordt. 

Natuurlijk is elk kind anders. Misschien zal jouw kindje er niet zelf wat van zeggen. Dan kun je het even na vragen. Als je een foutje maakt, vraag je aan het kindje of het goed was. De meeste kinderen zullen direct nee zeggen als het een fout was. Op die manier weet je zeker dat het kindje begrijpt hoe het precies in elkaar steekt. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over het feit dat hij of zij het niet begrijpt. 

Als ze de fout niet herkennen, zal je het nog een keertje kunnen uitleggen. Dan weet je zeker dat de punten waar het kind niet zoveel van begrijpt, opnieuw besproken zijn. Een kind kan niet alles in eén dag leren. Het is dan ook belangrijk dat je nooit boos wordt als een kindje niet weet hoe het werkt. Wij hebben het allemaal ook eerst moeten leren. 

Herhaling

Ik leer schrijven is heel erg leuk. Kinderen worden er erg enthousiast van. Schrijven hoeft niet moeilijk te zijn, maar je kunt het ook niet in eén dag leren. Je kan dan ook het beste blijven herhalen bij je zoon of dochter. Uiteindelijk zal het blijven hangen en weet het kindje het zelf. Herhaling gebruik je eigenlijk bij een hele hoop dingen. Kinderen leren dan het snelst. Een leren van de ouders vinden kinderen helemaal leuk. 

Als je wilt blijven herhalen, kun je dit op verschillende manieren doen. Je kan het kindje de vragen steeds opnieuw stellen. Vaak werkt het beter om het kindje het te laten doen. Wanneer een kind echt ziet wat het verschil is, wordt het een stuk makkelijker om te onthouden wat er anders moest. Je kan er als ouder dan op in spelen. Dit doe je door dingen te herhalen die ze nog niet goed wisten en de andere dingen even achterwegen te laten. 

De herhaling kun je op verschillende punten op een dag doen. Het is fijn voor een kindje om een ritme te hebben. Als je op een vast punt op de dag even gaat oefenen, zal een kindje dit veel fijner vinden dan steeds op een ander tijdstip. Het is wel fijn om het niet teveel te gaan oefenen. Dit wordt namelijk een beetje vervelend en daardoor kan het ook zijn dat het kindje er juist helemaal geen zin meer in heeft. Dit moet je altijd zien te voorkomen. 

Waar was jezelf minder goed in?

We moeten niet vergeten dat de kinderen van de ouders afstammen. Dit houdt in dat je bij jezelf als ouder zijnde heel goed kan aflezen wat je bij je kindje ziet. Een kindje heeft waarschijnlijk deels dezelfde eigenschappen als wat jij had of hebt. Daarom is het verstandig om je kindje goed te observeren als je met je kindje iets gaat leren. Als je iets van jezelf terug ziet, kun je gaan kijken hoe je dit zelf vroeger aangepakt hebt.

Op het moment dat je weet dat jij dit vroeger ook had, wordt het een stuk makkelijker om het kindje te helpen. Je kan het beste gaan terug denken hoe jij vroeger geholpen bent. Dat je geholpen bent, betekend niet dat het voor jou ook echt goed is geweest. Je kan dan ook gaan kijken wat je op je kindje kan gaan toepassen. Op die manier voorkom je dat dezelfde fouten die bij jou gemaakt zijn, ook bij je kinderen worden gemaakt. 

Als kind heb je altijd een klein deel van je ouders mee. Je kan dan je eigen methode toepassen, maar je moet wel in je achterhoofd houden dat iedereen anders is. Ook jouw kinderen zullen niet precies hetzelfde zijn zoals jij bent. Daarom is het wel verstandig om hier rekening mee te houden. Dan voorkom je dat jij je kindje te veel met je oude zelf gaat vergelijken. 

Vergeet school niet

Sommige ouders worden heel enthousiast als kinderen vertellen ik ga leren schrijven. Ik leer schrijven vinden ouders geweldig. Als ouder moet je alleen wel uitkijken dat je niet door slaat. Een kindje zit niet voor niets op school. Het is niet de bedoeling dat thuis ook een school gaat worden. Sommige ouders vinden het zo leuk, dat ze als maar door blijven oefenen met hun kinderen tot ze het weten. 

Het is de bedoeling dat een kindje het leert, maar wel of zijn of haar eigen tempo. Het is handig om in de gaten te houden wat ze op school leren. Je moet niet voor gaan lopen. Daarnaast weten de juffen en meesters heel goed wat de kinderen nodig hebben. Als ouder hoef je daar echt niet altijd mee bezig te zijn. Kinderen moeten ook kinderen blijven en niet alleen maar met school bezig zijn. 

Op het moment dat je een kindje toch iets extra’s bij wilt gaan leren, kun je dit het beste eerst met school gaan overleggen. Dan voorkom je dat er eventueel ergens een miscommunicatie kan gaan ontstaan. Dat zal namelijk erg vervelend zijn voor het kindje. 

Recommandé

Laissez un commentaire

fr_FRFrench