Startseite " Wat is panseksueel? Het antwoord is allesomvattend!

Wat is panseksueel? Het antwoord is allesomvattend!

von admin
0,5 Min. lesen
Wat is panseksueel

Wat is panseksueel? In deze tijden van ongebreidelde genders, aantrekkingen, en geaardheden is dat helemaal niet zo’n gekke vraag. Steeds vaker komen er nieuwe genders, seksuele geaardheden en andere aspecten die raken aan het identiteitsdenken bij. Vandaar ook dat de oorspronkelijke afkorting LHBT, die staat voor lesbi, homo, biseksueel en transgender telkens aangepast moet worden. In deze afkorting is panseksueel niet opgenomen. Wat is panseksueel dan? En is deze geaardheid al opgenomen in de afkorting? Panseksueel, om te beginnen, betekent kort gezegd dat je als persoon op alle soorten individuen kan vallen. Op wie je valt is dus niet afhankelijk van het geslacht of gender van de persoon in kwestie. Waar je als heteroseksueel dus exclusief valt op het andere geslacht en als homoseksueel exclusief op hetzelfde geslacht, val je als panseksueel op alle soorten geslachten.

Het antwoord op de vraag of panseksueel al is opgenomen in de LBHT-afkorting is, zoals bij veel aspecten in de moderne opvatting over gender en geaardheid: het hangt ervan af. In dit geval hangt het antwoord af van de afkorting die je wil hanteren voor queer-identiteiten. Sommige mensen houden nog steeds LHBT aan, anderen hangen LHBTIQIA+ aan. In beide gevallen is panseksueel nog niet opgenomen. 

Het verschil tussen panseksueel en biseksueel 

Je kunt jezelf afvragen wat het voor zin het heeft om de vraag “wat is panseksueel” te stellen als er al de geaardheid biseksueel is. Biseksueel betekent namelijk dat je op mensen van hetzelfde en van het andere geslacht valt. Biseksueel gaat dus uit van een binaire opvatting van gender en sekse: er zijn mannen en vrouwen en biseksuelen vallen op allebei. Bij panseksueel ligt dat anders. Deze geaardheid gaat niet uit van een binaire opvatting van gender. Wat is panseksueel dan? Dat zijn mensen die vallen op mannen, vrouwen en alles wat daar tussenin en buiten ligt. Dat klinkt een beetje vaag misschien. Wat daarmee bedoeld wordt, zijn mensen die zich geen man of vrouw voelen, de zogenaamde non-binaire mensen. Iedereen die geboren wordt als mens is een biologische man of vrouw. Dat is de simpele natuur die eenvoudigweg niet te ontkend kan worden.

Echter, je kunt je wel anders voelen: je kan je als man vrouw voelen of als vrouw man. En je kan je ook zowel geen man als vrouw voelen, of allebei. Als je dat hebt, dan ben je non-binair. Wat is panseksueel in dit licht? Als je valt op mensen van alle genders, of het nou mannen, vrouwen of non-binairen zijn. En dat is bij biseksualiteit niet zo. 

Gender en sekse

Goed, we hebben dus antwoord gegeven op de vraag “wat is panseksueel”. En zoals je misschien al wel gemerkt hebt, is het soms een beetje ingewikkeld allemaal. Er zijn ook mensen die kritiek hebben, niet alleen op het feit dat mensen zich panseksueel noemen, maar ook op de hele verzameling genders, waarvan er elke dag wel nieuwe bij lijken te komen. Om deze discussie te snappen, moet je eerst begrijpen wat het verschil is tussen gender en sekse. Sekse is een onontkoombare biologische realiteit waar niemand aan kan ontsnappen. Je DNA liegt immers niet. Dat wil zeggen: iedereen wordt geboren als biologische man of vrouw. Iets anders is eigenlijk niet mogelijk, hele bijzondere gevallen daargelaten (waarbij een persoon zowel mannelijke als vrouwelijke fysieke geslachtsorganen heeft). Maar je fysieke geslacht zegt niks over hoe je je voelt. Je kan je bijvoorbeeld heel goed een vrouw voelen terwijl je een biologische man bent. Dit aspect is erg belangrijk bij de vraag “wat is panseksueel”. Hoe je je voelt, dat wordt ‘gender’ genoemd. Dit dus in tegenstelling tot je biologische geslacht, dat sekse heet. 

Wat is panseksueel? Nou, een antwoord is dus zo makkelijk nog niet

Een discrepantie tussen je gender en sekse komt steeds vaker voor, ook omdat er veel aandacht aan wordt besteed in de media. Mensen, vooral jonge kinderen, komen steeds meer in aanraking met mensen die hen vertellen dat hoe je je voelt, anders kan zijn dan wat je fysiek bent. “Wat is panseksueel” is dan een logische vraag, als deze term steeds vaker terugkomt. De maatschappelijke discussie momenteel is soms verhit. Aan de ene kant heb je mensen die het belangrijk vinden dat je kan zijn wie je bent en dat daar ook ruimte voor moet zijn. Aan de andere kant heb je mensen die het verschil tussen gender en sekse een irrelevant vinden en identiteiten zoals panseksueel creatieve verzinsels vinden. Feit blijft wel dat je aantrekkingskracht niet kan ontkennen. Wat is panseksueel? Het korte antwoord is dat je op alle individuen verliefd kan worden, ongeacht hun sekse en hun gender. 

Empfohlen

Einen Kommentar hinterlassen

de_DEGerman